Therapie voor
kinderen & jongeren

Wat

gaan we doen

Kinder- en jeugdtherapie is een kortdurende, effectieve therapie voor kinderen van ongeveer 4 tot 18 jaar.
In de begeleiding staat het kind centraal, met zijn of haar hulpvraag. Ik werk oplossingsgericht: we houden ons vooral bezig met mogelijkheden, dit heeft een positief effect.

Volledig beeld
Om een zo volledig beeld te krijgen werk ik integratief. Dit betekent dat ik vanuit verschillende invalshoeken naar het kind kijk. Ik onderzoek lichamelijke oorzaken, aanwezige stress, aangeleerd gedrag, beperkende gedachtes en overtuigingen, onverwerkte gebeurtenissen en de invloed van het gezin en omgeving. 

Aansluiten bij het kind
Elk kind is uniek, zo zal mijn begeleiding ook uniek zijn. Samen met het kind zoek ik naar de begeleiding die hem of haar het meest past.
Ik laat het kind ontdekken wat zijn of haar talenten zijn en hoe je deze kunt inzetten. Het kind leert vertrouwen op zijn of haar eigen kracht en dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Ik luister, ik verdiep me in en sluit me aan bij de belevingswereld van het kind, waarbij de begeleiding zich richt op zowel de binnenwereld (emoties, gevoelens, herinneringen, gedachten) als de buitenwereld (gedrag, relatie, vriendjes, familie, school) van het kind.

Tijdens de sessies kiest het kind, soms samen met mij, wat het wil doen: praten, spelen, luisteren, bewegen, ontspannen, tekenen, knutselen, muziek maken, schrijven. Als therapeut zorg ik ervoor dat we binnen de gekozen werkvorm werken aan de hulpvraag.

Rol van de ouders 
Ouders, en ook andere gezinsleden, spelen een grote rol in het leven van een kind. Ik vind het daarom belangrijk dat ouders bij de behandeling worden betrokken. Wat kunnen zij betekenen voor hun kind? We kunnen ook praten over de relatie kind/ouder, opvoeding en het gezin in zijn geheel. 

Veilige omgeving
In mijn contact met kinderen ben ik open, oordeelloos, respectvol en empathisch. Humor zal ook niet ontbreken. Op deze manier zorg ik voor een omgeving waar kinderen zich veilig en op hun gemak voelen.

Waarbij

kan ik helpen

Aandachtspunten kunnen zijn:

  • Onvoldoende zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, faalangst en andere angsten, moeilijk om kunnen gaan met emoties

  • Verdriet ten gevolge van overlijden, scheiding, verhuizing

  • Piekeren, een ‘vol’ hoofd hebben, slecht slapen, pubertijd, hechting of gedrag vertonen dat niet bij de leeftijd past

  • Woedeaanvallen, pesten, brutaal zijn, gebrek aan concentratie

  • Lichamelijke problemen zoals buikpijn of hoofdpijn waar geen medische oorzaak voor wordt gevonden

  • Het leren omgaan met bijzondere eigenschappen zoals bijvoorbeeld ADHD, hoogbegaafdheid, autisme, hoogsensitiviteit

Hoe

ziet een traject eruit

Oriënterend gesprek
Geheel vrijblijvend is een telefonisch oriënterend gesprek mogelijk.

Aanmelding
Wanneer jullie je kind hebben aangemeld, wordt er een afspraak gemaakt voor het intakegesprek. Jullie ontvangen voorafgaand aan dit gesprek een intakeformulier.  Voor aanmelding is geen verwijzing nodig. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen zich onafhankelijk van hun ouders aanmelden voor de therapie.

Intake
Het intakegesprek vindt plaats met beide ouders. In overleg kunnen jongeren ook zelf bij dit gesprek aanwezig zijn. We bespreken jullie ervaringen met jullie kind, waar jullie kind en jullie gezin tegenaan lopen, welke veranderingen jullie je kind toewensen en wat jullie verwachtingen zijn t.a.v. de begeleiding. We nemen ook het intakeformulier door.
Na afloop van het gesprek ontvangen jullie een behandelovereenkomst waarin de zakelijke aspecten van de therapie zijn vastgelegd. Bij gezamenlijk gezag geven beide ouders schriftelijk toestemming.

Fase 1
Er volgen 5 wekelijkse sessies met jullie kind. We werken aan een vertrouwensband, we onderzoeken en verhelderen waar jullie kind last van heeft en wat het zelf graag wil bereiken. Ook bekijken we welke talenten en kwaliteiten van jullie kind we kunnen inzetten bij de aanpak van het probleem.

Oudergesprek
Na fase 1 volgt een oudergesprek over de verdere begeleiding en jullie mogelijke ondersteunende rol als ouders. Voordat ik met jullie in gesprek ga, vraag ik altijd toestemming aan jullie kind over wat ik wel en niet mag vertellen. Dit is van groot belang om het vertrouwen te waarborgen.

Fase 2
Hierna volgen een aantal sessies. Hoeveel dit er zijn is afhankelijk van waar jullie kind zich bevindt in het proces. De sessies zijn in deze fase soms niet meer wekelijks. Soms is na deze fase het moment om het traject af te sluiten. Soms is er meer nodig en dan blijft fase 2 zich herhalen tot aan de afronding. Na elke serie van 5 sessies vindt er een oudergesprek plaats.

Afronding
Vaak geeft een kind het moment van afronding zelf aan. Ik streef naar een kortdurende begeleiding, meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende om de therapie af te kunnen sluiten. De begeleiding wordt feestelijk afgesloten met jullie kind en met een evaluatiegesprek met jullie als ouders.
Tijdens het traject kan het wenselijk zijn contact te leggen met andere personen, zoals leerkrachten. Dit gebeurt altijd in overleg met jullie en eventueel jullie kind.